Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

首頁相冊搜尋Latest images會員註冊登入

寵物公園諮詢結果

向下 
+3
BB媽
HUSKY
Admin
7 posters
發表人內容
Admin
Admin
Admin
Admin

文章總數 : 18
注冊日期 : 2007-12-04

寵物公園諮詢結果 Empty
發表主題: 寵物公園諮詢結果   寵物公園諮詢結果 Icon_minitime周六 10月 11, 2008 3:09 am

由於本人轉工後數月裡都小了時間跟進論壇及各會員之EMAIL及留言,
在此實在有愧,因為今天才CHECK EMAIL及留言,
發現有很多事情未去跟進,其中還包括六月份有朋友走失愛犬,
想本會將尋犬啟示登在本論壇,幸好愛犬已尋回,
在此致上萬二分歉意,希望各會員能原諒,日後定會多花時間更新論壇及各會員的提問,
另康民署就有關公園之諮詢有了回覆,亦遲了POST給大家看,
有關回覆如下:

我們於14/03/2008給閣下的電郵,相信閣下已經收到。其後我們已將個案轉介給康樂及文化事務署跟進,該部門的回覆如下:

"關於蔡小姐早前向本署反映要求開放李鄭屋公園泳池休憩花園為寵物公園的意見,本署已於2008年5月21 日至28日期間在李鄭屋公園泳池休憩花園成功收集了568位市民的意見。結果顯示超過半數人士不贊成上述建議,主要基於寵物所造成的衛生問題及擔心個人安全。

此外,本署亦收到場地附近的學校曾多次向本署反映有市民攜犬進入公園發出噪音至零晨時份,滋擾學童及職員休息。因此,在綜合各市民的意見後,本署暫時未有開放李鄭屋公園泳池休憩花園作為寵物公園的計劃。

雖然如此,本署亦明白飼養寵物人士的需要,故本署會考慮在區內興建新計劃的休憩花園時建設寵物公園,以照顧飼養寵物人士的需要。

再次多謝你對深水埗區康樂設施的關注,如你有其他意見或查詢,歡迎致電深水埗區助理康樂事務經理鮑小姐(電話﹕2370 9012)或深水埗區公園及遊樂場經理吳小姐(電話﹕2370 9193)聯絡。"

如閣下還有其他問題,歡迎再與我們聯絡。

1823 政府熱線
客戶服務中心主管
黃麗芬  謹覆
26/06/2008
回頂端 向下
http://cswdoggieclub.forumrama.com
HUSKY
五級兵
五級兵
HUSKY

文章總數 : 755

發表主題: 回復: 寵物公園諮詢結果   寵物公園諮詢結果 Icon_minitime周六 10月 11, 2008 3:50 am

我相信之前啲投訴係嚟自公園隔離間特殊學校既職員,
我喺呢間學校工作咗接近一年,知道啲人唔係咁有愛心,
留宿既學生都唔多,都係得幾個,同埋因為佢哋係嚴重弱智既,
所以佢哋冇任何表達能力,公園宜家超嚟超熱鬧,
大家就盡可能安靜一啲,因為現階段我哋都仲好自由咁出入,
但如果再收到投訴就麻煩啦﹗
回頂端 向下
BB媽
二級兵
二級兵
BB媽

文章總數 : 408
注冊日期 : 2007-12-06

發表主題: 回復: 寵物公園諮詢結果   寵物公園諮詢結果 Icon_minitime周六 10月 11, 2008 9:16 pm

都冇辦法啦﹗
實有噪音喎﹗
長遠計,
不如想下附近有冇地方提議建造一個狗公園好過啦﹗
不個都係天方夜談囉﹗ affraid affraid affraid

BB媽 在 周日 10月 12, 2008 2:06 am 作了第 1 次修改
回頂端 向下
HUSKY
五級兵
五級兵
HUSKY

發表主題: 回復: 寵物公園諮詢結果   寵物公園諮詢結果 Icon_minitime周日 10月 12, 2008 1:48 am

邊有狗公園係會就腳架,
佢要起都一定係南昌嗰邊多,
隔咁遠邊個得閒晚晚行去玩呢…唉…
回頂端 向下
潛水喱
四星級會員
四星級會員
潛水喱

文章總數 : 108
注冊日期 : 2007-12-12

發表主題: 回復: 寵物公園諮詢結果   寵物公園諮詢結果 Icon_minitime周日 10月 12, 2008 2:27 am

康文署太極高手呀!!
回頂端 向下
SIU D
二星級會員
二星級會員
SIU D

文章總數 : 21
年齡 : 43
注冊日期 : 2008-09-04

發表主題: 回復: 寵物公園諮詢結果   寵物公園諮詢結果 Icon_minitime周日 10月 12, 2008 1:34 pm

唉......公園~~公園~~公園~~公園~~公園~~公園~~
回頂端 向下
BB媽
二級兵
二級兵
BB媽

發表主題: 回復: 寵物公園諮詢結果   寵物公園諮詢結果 Icon_minitime周二 10月 14, 2008 11:26 am

HUSKY 寫到:
邊有狗公園係會就腳架,
佢要起都一定係南昌嗰邊多,
隔咁遠邊個得閒晚晚行去玩呢…唉…

好過冇呀﹗
到時可以約腳嗎﹗

BB昨晚見到CUDY入離,
跟住就走左,
BB發出 crying 嗚嗚聲好唔開心望住CUDY,
冇大老睇住好凄涼呀﹗
回頂端 向下
落閘放狗滑先生
五星級會員
五星級會員
落閘放狗滑先生

文章總數 : 256

發表主題: 回復: 寵物公園諮詢結果   寵物公園諮詢結果 Icon_minitime周二 10月 14, 2008 1:55 pm

BB昨晚見到CUDY入離,
跟住就走左,
BB發出 crying 嗚嗚聲好唔開心望住CUDY,
冇大老睇住好凄涼呀﹗[/quote]

無計啦,落到嚟咁多噪音,有機會先同bb踢波.......仲有一件事,如果你同其他人熟d請向佢哋講聲見到cuby請叫回自己嘅愛犬,因為我睇得a吳顧得b,萬一走隻吳識埋嚟有咩損傷大家無謂,放狗嘅嘢大家有責任睇住,事後講咩費話都無用,以上說話並非講笑,請其他放狗人仕自重!!
回頂端 向下
SOPHIE

SOPHIE

文章總數 : 5
注冊日期 : 2008-10-14

發表主題: 回復: 寵物公園諮詢結果   寵物公園諮詢結果 Icon_minitime周三 10月 15, 2008 2:39 pm

其實我地還可以做D咩呢?
而家新來的狗狗越來越多. 唔控制吓可能卑人投訴到連公園都冇. 係咪同大家定返D守則好D?
回頂端 向下
落閘放狗滑先生
五星級會員
五星級會員
落閘放狗滑先生

發表主題: 回復: 寵物公園諮詢結果   寵物公園諮詢結果 Icon_minitime周四 10月 16, 2008 4:15 am

係無用嘅,d人一句關你咩事巳無嘢好講,我落嚟咁多次基本邊d無帶紙已心裡有數,可能有d覺得好傾d就吳好意思開口,又或者太好傾(又或我自閉)傾到狗隻疴咗都睇吳到啦!以前呢個公園的確係放狗天堂,依然響往花生,毛毛,比比,芝寶等等聚首一堂,(西岸)及我哋東岸一班有心放狗人一齊玩嘅日子,大家吳會計較太多,大家亦都曾為公園清潔盡過一分力(見到有屎吳知邊隻疴都執咗先),晚晚天南地北倾吓狗經實在高興,嗰陣都好好哋,邊有人晚晚落嚟趕吖,相比而家,某d狗主(吳點名喇,如見本文請對号入座啦),明明睇住自己隻狗解決,可以當無嘢繼續傾其天文地理,跟手拍拍籮柚就走咗去,好嘢!!難怪有d人咁憎人養狗,自己養狗亦明白呢一點,更加上以往倾開嘅狗經依家已變為八卦雜誌一本,離題之餘某d更令人反感(可能淨係令我),相信不久將來情況亦只有繼續惡化落去,因越來越多末見過嘅人及狗出现,遍地黃金情況亦日益嚴重,睇嚟呢個天堂,巳經變成大型狗公厠,狗屎亂疴,人屁亂放..............(因末讀過書請原諒本人之低俗)總之一句,小心地雷,byebye!!
回頂端 向下
HUSKY
五級兵
五級兵
HUSKY

發表主題: 回復: 寵物公園諮詢結果   寵物公園諮詢結果 Icon_minitime周六 10月 18, 2008 3:06 am

我哋要做既嘢都做晒啦﹗見過議員,去信康民署,
咁耐以嚟都冇一個人用既公園係可以成功變成狗公園既,
加上你見宜家啲政黨明爭暗鬥,都唔係為民請命,
所以目前唔比人趕就算,但我同意各狗主理應互相監察,
要多留意自己隻狗,唔好掛住傾計隻狗便便咗都唔知道,
見到其他狗狗便便都要同個主人講,要佢哋清理返,
唔好比機會啲晨運客投訴,總之做好本份,大家落嚟都係為咗啲狗開心,
所以係應該多啲留意自己既寶貝啊﹗ right
回頂端 向下
落閘放狗滑先生
五星級會員
五星級會員
落閘放狗滑先生

發表主題: 回復: 寵物公園諮詢結果   寵物公園諮詢結果 Icon_minitime周六 10月 18, 2008 11:22 am

仲有呀,玩時玩,你哋同d新狗玩嗰陣,多口問多句d狗狗打齊針未,如果吳係有咩就大大隻鑊......寵物公園諮詢結果 00310
回頂端 向下
BB媽
二級兵
二級兵
BB媽

發表主題: 回復: 寵物公園諮詢結果   寵物公園諮詢結果 Icon_minitime周六 10月 18, 2008 9:00 pm

落閘放狗滑先生 寫到:
仲有呀,玩時玩,你哋同d新狗玩嗰陣,多口問多句d狗狗打齊針未,如果吳係有咩就大大隻鑊......寵物公園諮詢結果 00310

多謝滑先生提醒。 Twisted Evil
回頂端 向下
HUSKY
五級兵
五級兵
HUSKY

發表主題: 回復: 寵物公園諮詢結果   寵物公園諮詢結果 Icon_minitime周一 10月 20, 2008 12:47 am

BB媽 寫到:
落閘放狗滑先生 寫到:

多謝滑先生提醒。 Twisted Evil

呢個問題都係需要大家關注既﹗
回頂端 向下

寵物公園諮詢結果
回頂端 
1頁(共1頁)

這個論壇的權限:無法 在這個版面回復文章
 :: 會員專區 :: 公告-
前往: