Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

首頁相冊搜尋Latest images會員註冊登入

佐敦渡船角寵物公園

向下 
5 posters
發表人內容
魔牧教教主
五星級會員
五星級會員
魔牧教教主

文章總數 : 195
注冊日期 : 2007-12-06

佐敦渡船角寵物公園 Empty
發表主題: 佐敦渡船角寵物公園   佐敦渡船角寵物公園 Icon_minitime周四 12月 13, 2007 9:37 am

佐敦荒廢政府土地 正興建狗公園

油尖旺區的佐敦渡船角正在興建一個寵物公園 ( 在欣翔道空地停車場旁邊 )。

油尖旺區議會及環境食物及衛生委員會已經於今年 2007 年 7 月 20 日批准位於的花園工程首次提供空間給寵物主人及狗主使用。

油尖旺區倡建狗公園

當局於 2006 年 3 月,計劃在京士柏山頂的油麻地配水庫休憩花園改建成狗公園的構想,因居民反對而胎死腹中,但本港不少狗主繼續爭取在油尖旺區興建狗公園。
現時市民只可在 6 個指定休憩場地帶狗進入,而大角咀深旺道與聚魚道交界,與佐敦渡船角及欣翔道交界,兩處地方都有約數千平方呎的荒廢政府土地,距離民居較遠,適合興建狗公園。油尖旺區議會過去數月曾討論選址,部分議員支持建議,故民建聯立法會議員,在跟進 2 個前市政局遺留下來的康樂及文化設施工程計畫小組會議上,向當局提出在其中一處興建狗公園的要求,估計工程費約 200 萬至 300 萬元。
佐敦渡船角寵物公園 311
狗公園地點圖 - 已經於今年 2007 年 7 月 20 日批准位於的花園工程首次提供空間給寵物主人及狗主使用。

佐敦渡船角寵物公園 411
工程告示 - 寵物公園興建工程由 2007 年 6 月 25 日起,預計完工 2008 年 2 月。

佐敦渡船角寵物公園 211
公園好似都幾大咁...

佐敦渡船角寵物公園 611
正確地點:油麻地駿發花園後面...
回頂端 向下
HUSKY
五級兵
五級兵
HUSKY

文章總數 : 755
注冊日期 : 2007-12-04

發表主題: 回復: 佐敦渡船角寵物公園   佐敦渡船角寵物公園 Icon_minitime周五 12月 14, 2007 9:08 am

都算近近地多個地方去,
如果長沙灣都有一個狗公園,
咁就晚晚可以光明正大去玩,
又可以識多啲新朋友仔啦﹗
睇嚟都要搵搵譚國僑先得﹗ pirat
回頂端 向下
~荳莎姊妹花~
五星級會員
五星級會員
~荳莎姊妹花~

文章總數 : 226
注冊日期 : 2007-12-08

發表主題: 回復: 佐敦渡船角寵物公園   佐敦渡船角寵物公園 Icon_minitime周三 12月 19, 2007 1:35 am

HUSKY 寫到:
都算近近地多個地方去,

支持支持支持
回頂端 向下
落閘放狗滑先生
五星級會員
五星級會員
落閘放狗滑先生

文章總數 : 256

發表主題: 回復: 佐敦渡船角寵物公園   佐敦渡船角寵物公園 Icon_minitime周三 12月 19, 2007 6:55 pm

HUSKY 寫到:
都算近近地多個地方去,

支持支持支支持
回頂端 向下
魔牧教教主
五星級會員
五星級會員
魔牧教教主

文章總數 : 195

發表主題: 回復: 佐敦渡船角寵物公園   佐敦渡船角寵物公園 Icon_minitime周三 4月 09, 2008 9:52 am

等左咁耐終於都開左啦 lol!
第時彭福唔開都可以過黎玩下,不過唔知邊度可以泊車呢?
佐敦渡船角寵物公園 Untitl10

不過地方都幾細,唔夠地方跑 silent
佐敦渡船角寵物公園 Untitl11

但總算有個草地同有個欄囉 cheers
回頂端 向下
HUSKY
五級兵
五級兵
HUSKY

發表主題: 回復: 佐敦渡船角寵物公園   佐敦渡船角寵物公園 Icon_minitime周六 4月 12, 2008 6:21 pm

今日帶咗husky同eagle去睇環境,
真係細咗小小,
雖然有欄,
但係啲人開住個欄嚟打招呼,
令husky又有機可剩,
我都心知不妙,
見啲人開住欄嚟打招呼,
即時衝埋去叫住husky唔好過去,
點知都遲一步,
比HUSKY走咗出去,
一衝出去就馬路,
仲咁啱轉燈,
啲車轉緊灣衝過嚟,
好彩HUSKY跑馬路經驗夠,
即時跑返上行人路,
跑到一半都肯返轉頭,
佢老豆拖住隻爛腳紥好個馬等HUSKY衝過去,
一下就捉住佢先冇事咋﹗
今次真係有驚無險…
唔該啲人放狗還放狗,
唔好只係顧住自己隻狗,
唔理人哋啲狗啦﹗ Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
佐敦渡船角寵物公園 Dsc_0210

佐敦渡船角寵物公園 Dsc_0211
回頂端 向下
BB媽
二級兵
二級兵
BB媽

文章總數 : 408

發表主題: 回復: 佐敦渡船角寵物公園   佐敦渡船角寵物公園 Icon_minitime周六 4月 12, 2008 8:43 pm

再一次祝你好運,HUSKY又一次成功走老,但實在太細LA,我估我都是選擇去彭福或者去游水。
回頂端 向下
HUSKY
五級兵
五級兵
HUSKY

發表主題: 回復: 佐敦渡船角寵物公園   佐敦渡船角寵物公園 Icon_minitime周日 4月 13, 2008 12:40 am

BB媽 寫到:
再一次祝你好運,HUSKY又一次成功走老,但實在太細LA,我估我都是選擇去彭福或者去游水。

唔係冇地方去,我都唔會選揀呢度,
不過叫做比青衣好,
因為有草地,
宜家荃灣海濱公園都唔比狗入,
納入埋康民署啦,
大草地真係買少見少… silent
回頂端 向下
BB媽
二級兵
二級兵
BB媽

文章總數 : 408

發表主題: 回復: 佐敦渡船角寵物公園   佐敦渡船角寵物公園 Icon_minitime周日 4月 13, 2008 9:11 pm

HUSKY 寫到:
BB媽 寫到:

不過叫做比青衣好,
因為有草地,
納入埋康民署啦,

今日去左西貢放狗,有隻白貴婦吠BB,跟住我叫BB返到我身邊,剛剛有幾個小女人行過,立刻指住BB話D狗好討厭,跟住轉彎走人,成個瘋婦一樣,佢先至最討厭呀﹗ affraid
回頂端 向下
HUSKY
五級兵
五級兵
HUSKY

發表主題: 回復: 佐敦渡船角寵物公園   佐敦渡船角寵物公園 Icon_minitime周二 4月 15, 2008 2:04 am

BB媽 寫到:
HUSKY 寫到:
BB媽 寫到:

不過叫做比青衣好,
因為有草地,
納入埋康民署啦,

今日去左西貢放狗,有隻白貴婦吠BB,跟住我叫BB返到我身邊,剛剛有幾個小女人行過,立刻指住BB話D狗好討厭,跟住轉彎走人,成個瘋婦一樣,佢先至最討厭呀﹗ affraid

呢啲人唔駛理佢,
佢哋唔鍾意都唔代表生命唔平等架﹗ very angry
回頂端 向下

佐敦渡船角寵物公園
回頂端 
1頁(共1頁)

這個論壇的權限:無法 在這個版面回復文章
 :: 狗狗生活 :: 去邊樹玩好呢?-
前往: