Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

首頁相冊搜尋Latest images會員註冊登入

主人外遊託寄 憂愛犬被變賣

向下 
4 posters
發表人內容
~荳莎姊妹花~
五星級會員
五星級會員
~荳莎姊妹花~

文章總數 : 226
注冊日期 : 2007-12-08

主人外遊託寄 憂愛犬被變賣 Empty
發表主題: 主人外遊託寄 憂愛犬被變賣   主人外遊託寄 憂愛犬被變賣 Icon_minitime周六 1月 19, 2008 10:03 am

(星島) 01月 19日

(星島日報 報道)「我們甚麼都不要,只要『比比』回來!」一對情侶旅行前將心愛的鬆獅犬交給寵物店暫託,惟「所託非店」,回港後驚覺店鋪人去樓空,愛犬不知所終,疑被人拐帶變賣。事主報案時,警方一度以案件不涉刑事成分而不受理,經苦主四出求助,五天後終獲警方承諾調查,不排除尚有其他狗主受害。

記者:鄭斯虹

筲箕灣 一家寵物店突然停業,狗主懷疑有人將寄養的年逾一歲鬆獅犬(CHOW CHOW)騙走圖利。事主張先生與女友黃小姐表示,由於要離港外遊,本月七日以七百元費用,將愛犬「比比」寄養於寵物店。至本月十三日,兩人返港後欲接回「比比」,卻發現該店並無營業,櫥窗用報紙封上,門上亦寫上「裝修中」。

職員竟稱從未見「比比」

張先生表示,他們曾嘗試致電聯絡該店負責人,但未成功。當日他們立即到柴灣警署報案,值日官派出警員陪同到寵物店視察。有街坊表示,十一日目睹該店職員將一批寵物從店內帶上車,自此再無現身。警方後來找到該店一名男職員,對警方聲稱該店不慎令「比比」走失,會與狗主安排賠償,但當張先生聯絡該職員時,有人支吾以對,更稱該店從未接受「比比」。

張先生將情況告知警方,惟警方表示,因無證據顯示「比比」就是那批被帶上車的寵物之一,認為事件僅屬商業交易糾紛,不涉刑事成分,不會交由刑事調查隊偵查,只是「盡人事」幫助尋找該店有關人士。

親函求助終獲警方受理

他焦急如焚,唯恐愛犬從此與他分離,甚至遭人虐待,遂偕同女友四出奔波求助,本周三得到立法會 議員蔡素玉 幫忙,撰信予柴灣分區指揮官耀驥,要求重新審視案件。

至昨午二時許,張收到警方電話,相約他今晨再次前往柴灣警署,錄取正式口供,並承諾就事件展開調查。警方發言人回覆本報查詢時證實,東區刑事調查隊第五隊現正接手調查案件。

鬆獅犬「比比」現時一歲零三個月大,與張先生過去一年日夕相對,張與女友早已把「比比」視作親生兒子。對於牠至今下落不明、生死未卜,兩人均感到錐心之痛。

女友黃小姐表示,「比比」出事後,她每天都哭得眼腫,晚上亦因掛念「比比」失眠,看到牠的日用品,感到無限心酸。他們又稱,多少錢也無法買回「比比」,唯一心願是牠早日平安返回身邊。
回頂端 向下
HUSKY
五級兵
五級兵
HUSKY

文章總數 : 755
注冊日期 : 2007-12-04

發表主題: 回復: 主人外遊託寄 憂愛犬被變賣   主人外遊託寄 憂愛犬被變賣 Icon_minitime周六 1月 19, 2008 11:26 pm

我都喺另一個forum到睇過呢單嘢,
呢個世界太多壞人啦﹗
尋日我同eagle爸經過狗仔屋,
老細話比我哋知隻雪撬bb比人偷咗,
佢隻雪撬bb得兩個月大,
放咗喺門口個櫃,
嗰日佢坐喺櫃位睇書,
比人開櫃抱走咗都唔知,
我話咁易偷早知我都去偷啦﹗
佢冇晒心機,
擔心隻bb有事,
大家幫手留意附近有冇人抱住隻黑白色藍眼既雪撬bb,
上星期我哋帶husky同eagle去沖澡,
接佢哋既時候有一大班靚仔靚妹圍住隻雪撬bb,
又話husky好型,
我哋懷疑係佢哋做囉﹗
狗仔屋老細話已經報咗警,
同埋報埋漁農處,
希望晶片可以幫佢搵返隻狗啦﹗
一個連隻狗都買唔起既人,
都未必會錫隻狗主人外遊託寄 憂愛犬被變賣 897798
回頂端 向下
BB媽
二級兵
二級兵
BB媽

文章總數 : 408
注冊日期 : 2007-12-06

發表主題: 回復: 主人外遊託寄 憂愛犬被變賣   主人外遊託寄 憂愛犬被變賣 Icon_minitime周日 1月 20, 2008 3:57 pm

上個星期六我同BB爸都有見個雪橇BB,
都幾可愛架﹗
希望偷走雪橇BB個個人會好錫佢啦﹗

HUSKY睇準就行動LA﹗
向狗狗屋出法。主人外遊託寄 憂愛犬被變賣 909784
回頂端 向下
BB媽
二級兵
二級兵
BB媽

文章總數 : 408
注冊日期 : 2007-12-06

發表主題: 回復: 主人外遊託寄 憂愛犬被變賣   主人外遊託寄 憂愛犬被變賣 Icon_minitime周日 1月 20, 2008 3:59 pm

上個星期六我同BB爸都有見個雪橇BB,
都幾可愛架﹗
希望偷走雪橇BB個個人會好錫佢啦﹗

HUSKY媽睇準就行動LA﹗
向狗狗屋出法。主人外遊託寄 憂愛犬被變賣 909784
回頂端 向下
HUSKY
五級兵
五級兵
HUSKY

文章總數 : 755
注冊日期 : 2007-12-04

發表主題: 回復: 主人外遊託寄 憂愛犬被變賣   主人外遊託寄 憂愛犬被變賣 Icon_minitime周一 1月 21, 2008 11:39 am

隻雪撬BB係幾靚架﹗
毛又夠黑,
狗仔屋個老細話稔住拆咗門口兩個櫃,
佢對伯恩山就嚟生BB啦﹗
如果比人偷埋啲孫真係傷心死囉﹗ Embarassed
回頂端 向下
花生
四星級會員
四星級會員
花生

文章總數 : 121
注冊日期 : 2007-12-05

發表主題: 回復: 主人外遊託寄 憂愛犬被變賣   主人外遊託寄 憂愛犬被變賣 Icon_minitime周一 1月 21, 2008 12:01 pm

HUSKY 寫到:
我都喺另一個forum到睇過呢單嘢,
呢個世界太多壞人啦﹗
尋日我同eagle爸經過狗仔屋,
老細話比我哋知隻雪撬bb比人偷咗,
佢隻雪撬bb得兩個月大,
放咗喺門口個櫃,
嗰日佢坐喺櫃位睇書,
比人開櫃抱走咗都唔知,
我話咁易偷早知我都去偷啦﹗
佢冇晒心機,
擔心隻bb有事,
大家幫手留意附近有冇人抱住隻黑白色藍眼既雪撬bb,
上星期我哋帶husky同eagle去沖澡,
接佢哋既時候有一大班靚仔靚妹圍住隻雪撬bb,
又話husky好型,
我哋懷疑係佢哋做囉﹗
狗仔屋老細話已經報咗警,
同埋報埋漁農處,
希望晶片可以幫佢搵返隻狗啦﹗
一個連隻狗都買唔起既人,
都未必會錫隻狗主人外遊託寄 憂愛犬被變賣 897798

黑白色藍眼既雪撬bb應該幾值錢, 有可能偷既人會賣在佢.
會留意下. 附近冇咩藍眼既雪撬bb.
回頂端 向下

主人外遊託寄 憂愛犬被變賣
回頂端 
1頁(共1頁)

這個論壇的權限:無法 在這個版面回復文章
 :: 狗狗新知 :: 狗狗新聞-
前往: